Pískavice řecké seno
Pískavice, známá také jako řecké seno nebo Trigonella foenum-graecum, je rostlina používaná jak v kuchyni, tak v tradiční medicíně. Její semena jsou oblíbená pro své léčivé účinky a výživné hodnoty. Pískavice obsahuje vlákninu, bílkoviny, minerály (zejména železo a hořčík) a vitamíny (zejména vitamin B6 a kyselinu listovou).
V tradiční medicíně se pískavice používá k podpoře trávení, snížení hladiny cukru v krvi a ke zlepšení hladiny cholesterolu. Také je známá svým potenciálem podporovat produkci mateřského mléka u kojících žen a může být užitečná při léčbě určitých gastrointestinálních potíží.
V kuchyni se semena pískavice používají jako koření, obvykle smažená nebo pražená, aby získala charakteristickou chuť a vůni. Pískavice je oblíbená v Indii a ve středomořské kuchyni, kde se často přidává do kari, omáček, pečiva a různých pokrmů.